Başkan'ın Mesajı
Duyurular

Sosyal Medyada Hesaplarımız

Facebook I İnstagram I YouTube


Web Sayfamız Hizmetinizdedir.


Sakarya Hava Durumu
Bizi Takip Ediniz
Anket
Döviz Bilgieri
Merkez Bankası Döviz Kuru
  ALIŞ   SATIŞ
USD 35,5815   35,6456
EURO 37,1109   37,1778
Özlü Sözler
deneme
Son Ziyaretçi Yorumları
Furkan TOPÇUOĞLU
Web sitemiz hayırlı olsun, derneğimiz gelişerek ilerlemeye devam ediyor, başta başkanımız olmak üzere tüm yönetici ve üyelerimize titiz çalışmalarından dolayı teşekkür ederim.


Tüm ziyaretçi yorumları için tıklayınız.
Sponsorlarımız
Ziyaretçi Sayacı
Bugün: 64
Dün: 73
Toplam: 4448
Tarihimiz

Tarihçe

Serdivan’ın da içinde bulunduğu Sakarya (Adapazarı) bölgesi, verimli toprakları, ormanları, akarsuları, gölleri ve önemli göç yolları üzerinde bulunması dolayısıyla eski çağlardan beri sırasıyla Frigler, Bithinyalılar, Kimmerler, Lidyalılar, Persler, Romalılar ve Bizanslıların hâkimiyeti altına bulunmuştur.

Roma Bizans devrinde bugünkü Adapazarı havzasında yerleşim izine rastlanmamaktadır. Osmanlı Devletinin bölgeyi fethinden sonra 1300’lü yılların ilk yarısında göçebe Türk boyları bu bölgeye yerleşmişlerdir.

Serdivan’ın yerleşim yeri olarak kullanılmasının Adapazarı’ndan daha sonra olduğu belirtilmektedir. İlk olarak 17. yüzyılda buraya yerleştirilen Rum tebaa tarafından kurulduğu tahmin edilmektedir. İlk adının “Petrades” olduğuna ilişkin bilgiler bulunmaktadır. Zaman içinde “Sardovan” ve bugünkü ifadeyle “Serdivan” adı kullanılmaya başlamıştır.

Bugünkü Serdivan yerleşim yerinin kurulması, Lozan Antlaşması çerçevesinde yapılan nüfus mübadelesine bağlıdır. Mübadele sürecinde, Serdivan’da ikamet eden Rum nüfus giderken yerine Müslüman nüfus gelmiştir. Yeni gelenler, Rumların boşalttığı mekânlara değil, yeni bir alana (bugünkü Serdivan) yerleşmiştir.

1923 yılında 400 hane ile (mübadele ile gelen) kurulan Serdivan Köyü’nün bir yerleşim planı yapıldığı bilgisi bulunmaktadır. Söz konusu yerleşim planında, üç ana yol ve bu yollara çıkan ara sokaklar öngörülmüştür. Ayrıca her evin iki cephesinin yola bakması ve evler ile diğer mekânların birbirlerinin görüşünü engellememesi hedeflenmiştir. Fakat kısa süre sonra salgın hastalık gibi sorunlar nedeniyle Ege Bölgesine göç başlamış ve köyün nüfusu kısa sürede 2/3 oranında azalmıştır. Geride kalanlar ise yerleşim planını ve arazi kullanım ilkelerini uygulamadan yapılaşmayı sürdürmüşlerdir.

Serdivan Köyü daha sonraki yıllarda da göç almaya devam etmiştir. 1928 yılında Arnavutluk, 1934 ve 1951 yıllarında Bulgaristan ve Yugoslavya ile 1948’de Karadeniz Bölgesi’nden gelenlerle nüfusu daha da artmıştır.

Köy statüsünde olan Serdivan’da 2 Şubat 1956 yılında Belediye teşkilatı kurulmuştur. 12 Eylül 1980 sonrası kurulan Milli Güvenlik Konseyi’nin tüm ülke genelinde il merkezi belediyelerine yakın ya da iç içe geçmiş diğer belediyelerin kaldırılması ve ana belediyeye bağlanmasını öngören 34 sayılı kararı gereği 13 Nisan 1981 tarihinde Adapazarı Belediyesi ile birleştirilmiş ve tüzel kişiliği kaldırılmıştır. Bu karardan kısa bir süre sonra, 1 Şubat 1982 yılında tekrar belediye teşkilatı kurulmuştur.

6 Mart 2008 tarih ve 5747 sayılı Kanun ile Serdivan ilçe statüsüne geçmiştir. Kazımpaşa ve Yazlık alt kademe belediyeleri ile Adapazarı Belediyesine bağlı Böşköprü mahallesinin katılımıyla Serdivan Belediyesi’nin görev ve yetki alanı genişlemiştir. Son durum olarak, Serdivan Belediyesi, Sakarya Büyükşehir Belediyesi metropoliten alanında yer alan bir ilçe belediyesi olarak varlığını sürdürmektedir.

Ayrıca, 1992 yılında kurulan Sakarya Üniversitesi'nin kampüsü de Serdivan ilçe sınırlarında bulunmaktadır.

İdari yapı

İdari Taksimatta köy statüsüne tabi olan Serdivan'da 2 Şubat 1956 yılında ilk Belediye Teşkilatı kurulmuştur.
Kasaba haline gelen Serdivan, bu durumunu 13 Nisan 1981 yılına kadar sürdürmüştür. 34 Sayılı Güvenlik Konseyi Kararı'na uyularak, mahalleler halinde Adapazarı Belediyesi'ne iltihak edilmiş olup tüzel kişiliğine son verilmiştir. 1 Şubat 1982 tarihinde ise Donanma ve Sıkıyönetim Komutanlığı'nın emri ile belediye ilan edilmiştir. Serdivan'ın Sakarya Büyükşehir Belediyesine (2000) bağlanmasıyla yeni yollar, altyapı ve üstyapı çalışmalarıyla hızla gelişmiş ve bugün gözde yerleşimlerden biri haline gelmiştir.

Serdivan, Doğu Marmara Bölgesinde Sakarya İl merkezinin batısında yer almaktadır. Serdivan, ulaşım ağına en yakın yerleşim birimlerinden biridir. Serdivan ilçesinin kuzeyinde ve kuzeydoğusunda Adapazarı ilçesi, batısında Kocaeli ili, güneyinde Sapanca ilçesi ve Sapanca Gölü, doğusunda Arifiye ilçesi yer almaktadır. Şehir Merkezine Uzaklığı 2 Km.'dir. Adapazarı ovasının uç noktalarındaki tepeler üzerine kuruludur. Söz konusu tepelerin tamamı yapılaşmaya uygun değildir. Bazılarında eğim %35–40 düzeyine ulaşmaktadır. Karadeniz iklimi ve ılıman iklim hakimdir. Serdivan genelde rüzgârlıdır. Sapanca Gölü’nün bir kısmı ilçe sınırları içerisindedir.  

 

Serdivanın yüzölçümü 11.385 hektar’dır. Bunun 2.000 hektarlık kısmı orman ve yeşil alandır. Sakarya İli genelinde ormanlık sahanın genel yüzölçümüne oranı %44 civarında iken bu rakam Serdivan için oldukça düşüktür. Serdivan orman ve yeşil alanı oranı %16,8’dir. Ormanların genel niteliği ise bozuk koru ve normal baltalık türündedir. Meşe türü ağaç ağırlıklıdır.

Sakarya Üniversitesi ve yeni açılan Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Kampüsü ilçe sınırları içinde yer almaktadır. Sakarya’nın hızla büyüyen ve en gözde ilçesi haline gelmiştir.

 

 

Serdivan Mübadilleri Derneği

© Copyright 2024  V4.5 Tüm Hakları Saklıdır.


Whatsapp  Destek
Whatsapp Destek